Om Biodling

Anders Jacobsson, jpg-bild för presentation

Hyllad, uppskattad som livsmedel och uppburen i den forna läkekonsten. Genom historien i alla civilisationer har folk älskat honung, beundrat binas förmåga att hämta hem nektar och förvandla den till ett av våra mest naturliga livsmedel.

Fler och fler efterfrågar närproducerat och ekologiskt. Kvalitetshonung från region och blomsort ger oss smakupplevelser vi tidigare gått miste om.

Anders Jacobsson Yrkesbiodlare, Anders Bigårdar
anders

För en blomma skall kunna sätta alla sina frukter krävs det ofta pollinering. Pollenkorn överförs, till pistillens “märke”, från blomma till blomma av pollinerande insekter och i hög grad av honungsbin. Att pollinering sker med det exakta pollenkornet är egentligen liten. Därför producerar växterna enorma mängder, ett överskott av “ståndarmjöl.” En bråkdel kommer till användningför befruktning och pollinprodukjtionens storlek anpassas efter de sätt som pollenkornen transporteras till märkena. Ståndarmjöl Vindpollinerande blommor producerar av den anlendingen stora mängder ståndarmjöl Det mesta blåser bort, till ingen nyutta, det vet vi och det kan vi se ibland som stora moln. Bara enstaka pollen fastnar därför på pistillerna, lite slumpartat.

Anders Jacobsson Yrkesbiodlare, Anders Bigårdar
bi-pollinering av rödklöver_IMG_3514-bi-200c2

Alla äpplesorter är mer eller mindre oförmögna till fruktsättning med pollen från den egna sorten och ingen sort är tillräckligt självfertil för att kunna producera en kommersiellt acceptabel skörd.

Odlaren står därför inför åproblemet att välja sorter som är bäst att kombinera, där blomningen är relativt samtidig och där pollen överförts mellan sorterna ger bästa resultat.

Att ympa in grenar lämpade för pollenförsörjning i produktionsträd har visat sig vara en effektiv metod i bla Cox Orange när avståndet mellan lämpliga sorters blommor därmed reduceras.

Anders Jacobsson Biodlare, Anders Bigårdar